Перейти до публікації

Правовые вопросы беженцам в Норвегии


Yuriy

Рекомендовані повідомлення

Інформація для шукачів притулку з України

Коли ви реєструєтесь як шукач притулку з України в Директораті у справах іноземців (UDI), вам надають норвезький тимчасовий персональний ідентифікаційний номер, Д-номер.

flagg-russland_thumb.png  Информация для просителей убежища из Украины (russisk)

Перейдіть до:

 

anchor-icon.svgНорвезький ідентифікаційний номер – Д-номер і персональний номер

У Норвегії є два типи ідентифікаційного номера:

  • Д-номер (d-nummer)
  • Персональний номер (fødselsnummer)

Ідентифікаційний номер є унікальним і використовується для ідентифікації особи, а також дає змогу користуватися послугами в Норвегії.

anchor-icon.svgВи отримаєте Д-номер, коли зареєструєтесь шукачем притулку в Норвегії

Коли ви реєструєтесь шукачем притулку з України, ви отримуєте норвезький тимчасовий персональний ідентифікаційний номер, Д-номер. Цей номер буде вказаний у посвідченні шукача притулку (asylsøkerbevis), який ви отримаєте в поліції.  

Ви реєструєтесь шукачем притулку в Директораті у справах іноземців (UDI).

anchor-icon.svgЯкщо вам дозволять проживати в Норвегії, ви отримаєте норвезький персональний ідентифікаційний номер

Заяву на пошук притулку в Норвегії розглядає Директорат у справах іноземців (UDI). Якщо ви отримаєте дозвіл на перебування (oppholdstillatelse) в Норвегії більше ніж на 6 місяців, як біженцю з України, Директорат у справах іноземців повідомляє про це Податкову службу. У цьому разі вас автоматично зареєструють у реєстрі населення резидентом Норвегії, і ви отримаєте персональний ідентифікаційний номер.

Тому вам не потрібно звертатися до Податкової служби, щоб зареєструватися резидентом і отримати персональний номер.

Після отримання персонального номера ви не зможете користуватися Д-номером.

 

anchor-icon.svgАдреса і переїзд

anchor-icon.svgПовідомте нас про зміну поштової адреси

UDI повідомляє про адресу, на яку ви отримуватимете пошту (поштову адресу), коли якщо ви є шукачем притулку. Якщо ви хочете отримувати пошту на іншу адресу, ви маєте повідомити нас про це.

Додати або змінити поштову адресу

anchor-icon.svgПовідомте нас про переїзд

Якщо ви отримали персональний ідентифікаційний номер і вас зареєстрували резидентом Норвегії, ви повинні проінформувати Податкову службу про зміну адреси (місце проживання). 

Якщо ви не є користувачем електронних послуг, ви зможете надіслати нам паперове повідомлення. В цьому разі потрібно додати копію документа, який засвідчує вашу особу. Цей документ має містити дату вашого народження, ім’я i прізвище, підпис і фотографію.

Заповніть форму перед тим, як зберегти і роздрукувати її. Перешліть форму за адресою:

Skatteetaten
Postboks 9200 – Grønland
0134 OSLO

 

anchor-icon.svgВикористання автомобіля з іноземними номерами

У разі отримання дозволу на тимчасове проживання від Директорату в справах іноземців (UDI) ви, як біженець з України, маєте право користуватися своїм транспортним засобом без сплати мит упродовж 2-ох років з моменту надання вам дозволу на проживання.

Це стосується тих, хто не проживав у Норвегії і не був зареєстрований як резидент країни більш ніж 365 днів протягом двох останніх років до надання дозволу на проживання. Наявність у такої особи Д-номера не є підтвердженням статусу резидента в реєстрі населення.

Зверніть увагу на необхідність завжди мати змогу документально підтвердити використання в Норвегії транспортного засобу, зареєстрованого за кордоном. Це означає, що ви повинні завжди мати при собі виданий вам дозвіл на тимчасове проживання від UDI.

Щоб користуватися транспортним засобом у Норвегії протягом 2-ох років, вам не потрібно подавати заяву або звертатися до Податкової служби.

У період від дати в’їзду в країну транспортним засобом і до отримання дозволу на проживання ви можете використовувати автомобіль без сплати мит. Вам не потрібно з цього приводу подавати заяву і звертатися до Податкової служби.

Якщо у вас є питання стосовно водійських прав, зверніться до Управління автомобільних доріг Норвегії. Якщо вам потрібна інформація про прикордонне страхування транспортних засобів, зверніться до митної служби.

anchor-icon.svgЯкщо ви будете проживати в Норвегії постійно

Якщо ви маєте намір проживати в Норвегії постійно, вам доведеться сплатити мита й зареєструвати транспортний засіб у Норвегії або вивезти транспортний засіб із країни.

Детальніше про імпорт автомобілів до Норвегії та про те, які саме мита вам потрібно сплатити

 

anchor-icon.svgПраця і податки в Норвегії

anchor-icon.svgВи маєте право працювати в Норвегії після отримання дозволу на проживання

Для того, щоб працювати в Норвегії, у вас має бути на це право, тобто право на працю. У шукачів притулку такого права не має. Після отримання рішення Директорату у справах іноземців про надання колективного захисту, у вас з‘явиться право на працю в Норвегії.

anchor-icon.svgПодайте заяву на податкову картку

Працюючи в Норвегії, ви зобов’язані сплачувати податки із заробітної плати. Тому вам потрібна податкова картка. Податкова картка надає працедавцю інформацію про те, скільки податків він має утримувати з вашої зарплати. Ви не можете подати заяву на податкову картку до того часу, поки у вас немає права на працю та місця працевлаштування.

Вам не потрібно приходити до Податкової служби особисто, щоб подати заяву на отримання податкової картки. Ви можете подати заяву в електронному вигляді, якщо ви користуєтесь електронними послугами, або це може зробити ваш роботодавець.

Ось так ви подаєте заву на отримання податкової картки

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...