Перейти до публікації

Правила поездок между странами ЕС для украинцев. Египет и Турция.


Yuriy

Рекомендовані повідомлення

🇪🇺ЕС, ПОЛЬША🇵🇱 Правила поездок между странами ЕС для украинцев. Египет и Турция.

🔘Разница между безвизом, долгосрочным и краткосрочным пребыванием в ЕС

Важно помнить, что соглашение с Европейским Союзом о безвизовом режиме поездок граждан Украины позволяет пребывать на его территории 90 дней в течение 180 дней. Если гражданин Украины остается на длительный срок – то его передвижения регулируются на уровне ЕС Кодексом шенгенских границ. Если кратко — гражданин Украины должен получить в одной из стран вид иностранца на временное/постоянное проживание или иметь действующую визу типа Д, выданные страной-членом Шенгенской зоны ЕС, которая предоставит право на проживание в такой стране, а также на выезд (https://novosti.sprosi.eu/ua-pl/) до 90 дней. В течение 180 других Шенгенов и, как правило, стран ЕС.

🔘Польская виза, ее продление и свобода передвижения по ЕС

Польша, выдает такие визы гражданам Украины, которые прибыли до 24.02.2022 по национальной визе и проживают на законных основаниях (чаще всего — с целью обучения, трудоустройства, объединения семьи).

Польша принимает украинцев, которые убегают от войны, но тот статус, который украинцы приобретают в Польше, не дает права (https://novosti.sprosi.eu/uk/veb-kameri-kordon-ukrayina-polshha-cherga-pered-punktom-propusku-z-boku-ukrayini/veb-kamera-rava-ruska-hrebenne-cherga-pered-punktom-propusku-rava-ruska-hrebenne-z-boku-ukrayina-hrebenne-rawa-ruska/) свободно путешествовать по Европе.

Конечно, в условиях открытой агрессии и широкомасштабной войны, развязанной россией против Украины и украинцев, понятно, если Вы едете в другую страну Европы в поисках убежища. Однако, если вы убигаете от войны в Украине и уже проживаете в Польше более 90 дней, Посольство Украины не советует выезд в третью страну.

🔘Поездка на море, Египет и Турция

Посольство Украины настоятельно рекомендует избегать путешествий в страны вне Шенгенской зоны (популярные направления Турции, Египта и др.). 

Существует большая вероятность, что после отдыха Вас просто не пропустят назад, если Вы уже использовали 90 дней пребывания по безвизу и попросят подождать до въезда не менее 91 дня. Ведь дней по безвизу Вы уже не имеете, а пытаетесь пересечь Шенгенскую границу не из Украины, а из безопасной страны, на территории которой нет войны, поэтому Вы должны чувствовать себя в безопасности.

Источник: Консульство Украины в Гданьске

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

🤔 Як бути, якщо спливає 90-денний термін перебування в ЄС та чи можна його подовжити

Безвізовий режим дозволяє короткотермінове перебування в державах-членах ЄС до 90 днів протягом 180 днів.

Незалежно від наявності посвідки на проживання в одній із країн ЄС, українці можуть залишати країну і перебувати в державах Шенгенської зони до 90 днів на кожні 180 днів. 

Тобто від дня перетину кордону необхідно відрахувати 180 днів назад і подивитися, чи були ви в ЄС понад 90 днів за цей період без наявності посвідки на проживання в тій чи іншій країні. Якщо цей термін перевищено, ви не маєте права перебувати в Шенгенській зоні без відповідного дозволу. 

За наявності посвідки на проживання, приміром, у Німеччині, перебування в цій країні до цих 90 днів не зараховується. Однак воно продовжує діяти в інших країнах ЄС, навіть якщо ви живете в Німеччині довгостроково.

❓ Що робити, якщо 90 днів спливли

Варіант — після 90 днів поїхати до країн, які надають додаткові дні до європейського безвізу. Наразі таку можливість надають чотири країни ЄС — Хорватія, Болгарія, Кіпр, Румунія.

Так, якщо ви не плануєте оформити статус тимчасового захисту в одній з країн Європейського Союзу, можна переїхати до однієї із названих вище країн і перебувати там за біометричним паспортом ще 90 днів протягом 180 днів.

🔃 Повторний перетин кордону: чи впустять назад до ЄС, якщо після 90 днів повернутися до України

Перебування всіх біженців з України  вважається легальним протягом 18 місяців від 24 лютого 2022 року (отримуючи т. зв. статус прихистку).

Такі особи мають право виїздити з Польщі та повернутися за умови, що термін виїзду становить не більше ніж один місяць (30 днів). Водночас виїзди на менший проміжок часу до уваги не беруться, незважаючи на їхню кількість чи тривалість.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

🇪🇸Чи тимчасовий захист діє лише в одній країні ЄС?🇺🇦

✅Так.  Як тільки Ви отримаєте тимчасовий захист від певної країни ЄС, права, отримані внаслідок тимчасового захисту, є дійсними тільки в тій країні ЄС, яка надала Вам дозвіл на проживання. Утім, Ви однак маєте право подорожувати в інші країни в межах ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду. 

Якщо Ви зміните місце проживання і переїдете в іншу країну ЄС, дозвіл на проживання в першій країні ЄС завершиться.

Нова приймаюча країна ЄС повинна надати Вам тимчасовий захист і видати новий дозвіл на проживання. 
⚠️Важливо повідомити державні органи першої країни ЄС, що Ви маєте намір переїхати до іншої держави-члена.

Це теорія. На практиці у вас запитають справжню причину зміни (наприклад, робота, хочу приєднатися до родини, яка вже оселився в країні тощо). 

❗️Причина «тому що я вважаю країну красивішою» не є дійсною.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...