Перейти до публікації

Чи дає можливість "тимчасовий захист" вільно подорожувати, якщо дні безвізу закінчилися


Alona

Рекомендовані повідомлення

Безвізовий режим дозволяє короткострокове перебування в державах-членах ЄС та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

Оскільки отримання міжнародного або тимчасового захисту згідно з Директивою про тимчасовий захист 2001/55/EC дозволяє проживати, навчатися, працювати та отримувати соціальне забезпечення протягом мінімум 1 року (залежно від розвитку ситуації в Україні – до 3 років), постало питання, а як з подорожами?

Що відбувається, коли 90 днів безвізу використано?

Логічно, що дія статусу тимчасового притулку має призупиняти безвіз. І так і є, в тих країнах, які видають українцям національне ID, наприклад Нідерланди (видають IND) або Іспанія (видають TIE).

А ось щодо більшості інших країн не все так однозначно. Ситуація складна, тому наша порада: якщо у вас немає гострої необхідності візиту до України (або виїзду в іншу країну за межі ЄС), зачекайте, поки державні органи дійдуть згоди щодо вичерпаного безвізу.

Щодо переміщень усередині ЄС. Так, кордонів немає, але така подорож нелегальна і тягне за собою наслідки, якщо все ж таки ви потрапите на перевірку документів, наприклад, від дорожньої поліції.

Віповідаючи на часті питання українців: єдиним спільноєвропейським документом, який регламентує перебування українців в Європі є Директива про тимчасовий захист 2001/55/EC.

Посольства України подали запити до прикордонних служб європейських держав і чекають офіційної відповіді.

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...