Перейти до публікації

​​Як працює автоцивілка в країнах Євросоюзу?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Польща

Середня вартість обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів складає €125, а штраф за його відсутність становить €1 тис.

Якщо поліса немає понад два тижні після закінчення терміну, коли він мав бути придбаний, штраф подвоюється.

Крім того, на польському ринку страхування є опція, за якою страхова компанія надає водієві з полісом або авто для користування, або компенсує витрати на транспорт.

 

Німеччина

У Німеччині автоцивілка (KHV) є обов'язковою і відсутність її може привести не лише до штрафу від €1 тис, а й до кримінальної відповідальності — до року в’язниці. Можливе також позбавлення водійських прав на 3 роки і навіть конфіскація авто.

Ціна автоцивілки в Німеччині залежить від безаварійного стажу, вартості авто, стажу водіння, віку водія та навіть кількості кілометрів, які водій проїжджає за рік. Кожна страхова компанія має свої розрахунки.

Вартість поліса починається від €250−300 на рік.

 

Франція

В країні відсутність страхування цивільної відповідальності вважається кримінальним правопорушенням.

Штрафи за це становлять від €500 до 3 750, а також можуть бути додаткові покарання, як-от заборона на керування транспортним засобом строком до 3 років, анулювання прав і заборона на їхнє отримання строком від 3 років і більше, громадські роботи, конфіскація транспортного засобу тощо.

Ціни на поліс автоцивілки залежать від багатьох факторів: моделі авто, року випуску, місця реєстрації, віку водія тощо.

Середня вартість поліса становить €350−500.

 

Загальна картина в ЄС буде приблизно однакова — страхування цивільної відповідальності водіїв є обов'язковим, а його відсутність карається законом.

У більшості країн існують ліміти страхового покриття, як у Польщі, Німеччині чи Словенії, але в інших, як у Франції чи Чехії, таких обмежень немає, що дозволяє покрити будь-які збитки.

Відшкодування поширюється і на пасажирів, включно з членами родини. Наприклад, в Іспанії ця сума становить €30 тис, а в Швеції – до €30 млн.

У багатьох європейських країнах, таких як Бельгія, Іспанія та Фінляндія, відповідальність водія визначається статтями Кримінального кодексу, і позивач має довести його вину.

Водночас у країнах, як-от Італія, Австрія, Данія, Франція, Греція, Норвегія та Швеція, діють спеціальні норми, які звільняють потерпілого від необхідності доводити провину водія.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...