Перейти до публікації

Зміни для українських біженців у Латвії


Alona

Рекомендовані повідомлення

Останні зміни в політиці Литви обмежують можливості українців працювати в країні без тимчасового захисту, якщо вони не мають дозволу на проживання. Це правило вже набрало чинності. Тепер, з 1 вересня 2024 року, українці, які не мають тимчасового захисту, зобов’язані отримати дозвіл на проживання, щоб продовжувати працювати в Литві.

Раніше іноземці, які зареєструвалися в Міграційному департаменті Литви, не мали необхідності отримувати дозвіл на роботу, якщо не могли повернутися в Україну і не мали права на тимчасовий захист. Це правило поширювалося на тих, хто мав безвізовий режим, шенгенські або національні візи, видані у виняткових випадках, а також на тих, хто подав заявки на дозвіл на проживання для роботи, висококваліфікованої роботи чи гуманітарних причин.

З 1 вересня 2024 року ці виключення більше не діють, окрім для висококваліфікованих працівників. Тепер, щоб отримати право працювати, іноземці без тимчасового захисту повинні мати дозвіл на проживання, і вони не можуть працювати з моменту подання заявки на цей дозвіл, а лише після його отримання.

Нові зміни не стосуються українців, які мають тимчасовий захист від ЄС. Вони можуть продовжувати працювати в Литві одразу після подання заявки на тимчасовий дозвіл на проживання. Біженці отримують цифрові дозволи на проживання від Міграційного департаменту і можуть працювати без затримок.

За даними Міграційного департаменту, станом на серпень 2024 року в Литві зареєстровано 76 300 українців, з яких 44 300 отримали тимчасовий захист. Після початку війни в Україні близько 30 000 українців знайшли роботу в Литві. Опитування показує, що 70% українських біженців у Литві активно працюють: 73% серед чоловіків і 70% серед жінок, тоді як 30% залишаються без роботи.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...