Перейти до публікації

Які існують види захисту для українців у Румунії?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Три види захисту для українців у Румунії.

Українці, які прибули до Румунії, мають право оформити три види захисту:

 

1. Тимчасовий захист

Це загальноєвропейська програма, що надається поки що до березня 2025 року. Право на оформлення мають українці, які проживали в Україні до 24.02.2022. Після оформлення захисту Ви отримаєте посвідку на проживання на території Румунії, доступ до ринку праці, безоплатну медичну допомогу, право на освіту для дітей, соціальну підтримку, а також можливість отримувати фінансову допомогу в разі відсутності необхідних коштів для життя.

Для оформлення статусу слід звернутися до Генеральної інспекції з питань імміграції або до органів влади, які розташовані в таборах тимчасового проживання та гуманітарної допомоги.

 

2. Короткострокове прибуття

Оформлюють на підставі закордонного паспорта громадянина України під час перетину кордону. Правом на оформлення можуть скористатися всі українці, за винятком військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років.

Короткострокове перебування надається на термін до 90 днів за 180 днів, якщо людина не отримує посвідку на проживання або тимчасовий захист. У таборах тимчасового розміщення людина може отримати гуманітарну допомогу — їжу, одяг, засоби гігієни. Також статус дає змогу отримувати медичну допомогу, надає доступ до роботи, освіти та допомоги в пошуку житла.

 

3. Шукач притулку

Статус оформляється для продовження права короткочасного перебування. Заявку можна подати безпосередньо на кордоні або пізніше, але до закінчення терміну дії вашої візи.

Під час оформлення необхідно заповнити бланк заявки та надати всі наявні у Вас документи до Генеральної інспекції з питань імміграції. Термін розгляду заявки 1-2 місяці.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Добрийдень, підкажіть будь-ласка, після отримання тимчасового захисту чи можна виїжджати з Євросоюзу і на скільки часу. Є робота офіційна в Бухаресті, робота віддалена і компанія наче не заперечує - питання в дозволі працювати знаходячись за межами ЄС. 
Дякую 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...