Перейти до публікації

Як зареєструвати дитину, яка народилась в Німеччині?


Alona

Рекомендовані повідомлення

Багато українок, будучи вагітними, втікають від війни і при народженні дитини в новій країні задаються питанням: що далі? Як правильно оформити свідоцтво про народження? Куди звертатися? Яке громадянство буде мати дитина? На ці питання ми підготували відповіді в нашому матеріалі.

Українське законодавство про народження дитини на території Німеччини

Німеччина – це країна яка входить трійку лідерів, які прийняли для тимчасового захисту українських біженців і згідно статистики це, в основному, жінки та діти. За майже рік війни в Україні багато українок навмисно обирали ФРН для народження дитини. Але який далі алгоритм дій та які пояснення надає українське законодавство, розглянемо детальніше.

При народженні дитини на території Німеччини необхідно звернутися безпосередньо до німецьких органів РАЦС за місцем народження дитини – Standesamt. Німецьке свідоцтво про народження, засвідчене штампом APOSTILLE (Апостиль), разом із перекладом на українську мову буде чинним для всіх установ на території органів України. Спираючись на чинне законодавство України реєстрація новонародженої дитини проводиться за місцем народження або за місцем проживання батьків на основі письмової заяви, а в разі хвороби, смерті батьків або з інших причин неможливості зареєструвати народження – за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває. Батьки, або законні представники дитини мають подати заяву на реєстрацію не пізніше місяця з моменту народження, а у випадку народження не живої дитини, треба питання реєстрації вирішити за 3 дні.

У випадку, якщо батьки, або законні представники не встигли подати заяву про реєстрацію дитини за місяць після народження (але до досягнення нею 16-ти річчя), то реєстрація народження провадиться у консульській установі за місцем проживання дитини на загальних підставах як первинна, але після порядкового номера зазначається «Реєстрація з пропуском строку».

В таких ситуація треба надати такі документи:

- Довідка (документ) медичного закладу про народження дитини;

- медична довідка про стан здоров’я дитини на момент реєстрації народження;

- документи, які підтверджують походження дитини (свідоцтво про шлюб батьків, про розірвання шлюбу, про смерть батьків чи одного з них або відповідне рішення суду).

Якщо хоч один з батьків не досяг 18-річного віку, то народження дитини реєструється у звичайному порядку. Згода батьків чи опікунів неповнолітніх батьків на реєстрації народження дитини при цьому не потрібна.

Громадянство за народженням:

Спираючись на Законодавство України громадянство, це не реєстрація народження дитини. Щоб отримати громадянство треба пред’явити такі документи до консульської установи:

а) документа медичного закладу про народження дитини (перекладеного та легалізованого у встановленому порядку). У випадках, коли дитина народилася поза медичним закладом то треба надати довідку лікаря, який надавав допомогу при пологах. Якщо дитина народилася вдома без медичної допомоги то факт народження мають підтвердити підписом двоє свідків, при їх присутності при пологах (їх прізвище, ім’я, місце проживання та їх документи, що посвідчують особу), а також медичним документом про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (приватного лікаря);

б) паспортних документів, що посвідчують особи батьків (одного з батьків). У випадку відсутності такого документа в одного з батьків, то відомості про другого можуть бути на внесені на основі свідоцтва про шлюб.

в) документи, що є підставою внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері або батька, спільна заява матері та батька дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі, спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини, спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з її матір’ю).

У випадку, коли батьки дитини не перебувають у шлюбі, то походження дитини визначається за даними матері. Якщо батько та мати дитини хочуть щоб їх дані були внесені до свідоцтва про народження дитини, то мають з відповідною заявою звернутися до консульської установи України, разом додається документ медичного закладу про вагітність жінки. Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою за умови нотаріального засвідчення справжності підпису заявника на цій заяві. При складанні актового запису про народження дитини, у випадку відсутності батька, використовується прізвище матері, в іншому випадку треба заяву від батька або спільну заяву від обох батьків.

Якщо в актовому записі про народження відсутні відомості про батька дитини, то вони можуть бути внесені до нього за письмовою заявою матері, опікуна, піклувальника або самої повнолітньої дитини в порядку, передбаченому Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення, анулювання актових записів цивільного стану. Ім’я та прізвище дитини записується за заявою та згодою батьків.

Що треба робити українцям аби задокументувати народження дитини в Німеччині.

Важливі пункти для документування народження дитини в Німеччині. Як дитина набуває громадянства України за народженням в Німеччині, потім можна вписати в закордонний паспорт. Оформлення набуття громадянства України за народженням особою, батьки (один із них) якої на момент її народження були громадянами України, один з її батьків подає такі документи:

а) заяву про оформлення набуття дитиною громадянства України за народженням;

б) оригінал і копію німецького свідоцтва про народження дитини, засвідченого штампом Апостиль, та переклад українською мовою, зроблений присяжним перекладачем, та з Апостилем;

в) оригінал і копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон або іншого документу (обов’язково мають бути зроблені копії сторінок закордонного паспорта з даними про особу, з відміткою про консульський облік (за наявності) та з актуальним дозволом на проживання у Німеччині);

г) на підтвердження даних, вказаних у заяві, копію довідки з місця проживання заявника та дитини (Meldebescheinigung), яка не потребує ні апостилю, ні перекладу;

д) копію документа про зміну прізвища, якщо прізвище заявника (батька чи матері) у свідоцтві про народження дитини та паспорті громадянина України для виїзду за кордон відрізняється;

е) якщо документи направляються поштою, франкований конверт (3,95 євро) зі зворотною адресую для повернення документів.

Зазначений пакет документів може бути також направлений поштою. При цьому треба передбачити можливість безпечного повернення оригіналів документів поштою назад заявнику.

Дипломатична установа України перевіривши всі документи у місячний термін має затвердити заяву громадян України про надання дитині громадянства України. Рішення про відмову заявникові у наданні громадянства дитині повідомляється у письмовій формі не пізніш ніж у тижневий строк з дня його прийняття. Консульський збір за оформлення набуття громадянства України за народженням не стягується.

Чи отримає моя дитина, народжена в Німеччині, німецьке громадянство?

Спираючись на німецьке законодавство дитина, народжена у Німеччині, автоматично отримує німецьке громадянство лише у випадку, коли хоча б один з батьків має німецьке громадянство або протягом 8 років легально проживає у Німеччині та має посвідку на постійне проживання. У випадку, як що батьки дитини не одружені, то тільки якщо батько дитини визнає офіційно дитину, то тоді вона отримає громадянство Німеччини. В інших випадках – дитина не отримує громадянства.

Чи отримає моя дитина, народжена в Німеччині дозвіл на перебування?

Отримання дитиною, народженою у Німеччині, дозволу на перебування (Aufenthaltserlaubnis) залежить від поточного статусу її батьків. Зараз розглянемо основні моменти:

Якщо один з батьків отримав статус біженця тоді для дитини є два варіанта: якщо країна вашого походження дає паспорт, або можливість вписати її до паспорта батьків, то вона може отримати дозвіл на перебування. Запит щодо документа ви можете подати у відомстві у справах іноземців (Ausländerbehörde), є один момент – як що батьки дитини отримали статус біженців, то вони не можуть повернутися на Батьківщину.

Ви можете подати заяву про надання притулку для вашої дитини. Для цього необхідно написати лист у довільній формі до Федерального відомства у справах міграції та біженців (BAMF) у Нюрнберзі (BAMF, Referat 716, Frankenstraße 210, 90461 Nürnberg). У листі зазначте ваші дані, включно з реєстраційним номером у відомстві (Aktenzeichen), а також повідомте про бажання подати заяву про надання притулку для вашої народженої у Німеччині дитини. До листа необхідно долучити копію свідоцтва про народження дитини. Зазвичай дитина отримує той самий статус, що маєте ви. Наприклад, її визнають біженцем, якщо біженцем визнали вас.

Чи отримаю я дозвіл на перебування (Aufenthaltserlaubnis), якщо моя дитина має такий документ?

Коли ваша дитина отримала дозвіл на перебування (Aufenthaltserlaubnis) завдяки одному з батьків, тоді другий із батьків також може отримати такий документ. Кожен випадок індивідуальний і в такому випадку краще проконсультуватися у спеціалістів: сайт «Pro Asyl», або в адвокатів – на сайті rechtsberaterkonferenz.de.

Якщо шлюб не зареєстрований, то одноосібне право піклування надається тільки матері та якщо вона бажає розділити батьківські обов’язки з батьком дитини, то треба звернутися до відомства у справах молоді (Jugendamt) і разом подати Sorgerechtserklärung, всі відповіді на питання можна знайти на сайті jugendaemter.de.

Що таке «визнання батьківства» (Vaterschaftsanerkennung)?

Якщо батько дитини хоче щоб визнали його батьківство (Vaterschaftsanerkennung), то має добровільно написати заяву і тільки тоді має забезпечувати дитину. Для цього треба обом батькам задокументувати це відомстві в справах молоді (Jugendamt). Державний орган, що є у вас на федеральній землі можна знайти на сайті jugendaemter.de.

Що можна зробити, якщо батько моєї дитини не бажає визнавати батьківство?

Якщо батько вашої дитини не бажає визнавати батьківство, ви можете подати до суду по сімейних справах (Familiengericht) позов щодо встановлення батьківства. Після цього суд призначить «тест на батьківство», у рамках якого порівняють ДНК батька й дитини. З допомогою тесту можна визначити й довести, чи є відповідна особа батьком дитини. На сайті gerichtsverzeichnis.de можна знайти суд по сімейних справах, який вами опікується.

Таким чином, процес народження дитини не тільки хвилюючий, а й вимагає деталізації з документуванням, де треба досить уважно переглядати деталі.

За інформацією https://ukrainianingermany.de/uk/how-can-i-register-a-child-born-in-germany-uk/

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...