Перейти до публікації

Як українцям у Польщі отримати безкоштовну стоматологічну допомогу


Alona

Рекомендовані повідомлення

Особливості отримання стоматологічних послуг у Польщі

Стоматологічні послуги в Польці є досить якісними, але за них доводиться дорого платити. Особи, котрі офіційно працюють в Польщі та сплачують обов’язкове медичне страхування, можуть отримати деякі стоматологічні послуги безкоштовно в рамках медичної страховки. Завдяки прийнятому в березні 2022 року Спецзакону, українці , які оформили легальне перебування в країні і мають PESEL UKR, можуть розраховувати на такі ж медичні послуги в межах медичного державного страхування NFZ (Narodowy Fundusz Zdrowia), як і поляки. Отримати відповіді на всі питання, пов’язані з медичним обслуговуванням у Польщі для українців можна, задзвонивши на спеціально створену гарячу лінію для пацієнтів із України.

Стоматологія (стоматолог), які уклали договір з NFZ, приймають пацієнтів без направлення за умови попереднього запису на зустріч із лікарем. Тобто перед візитом до стоматолога в Польщі, як і в багатьох інших країнах, необхідно спочатку зателефонувати і попередньо записатися. У більшості клінік за добу до візиту вам обов’язково надішлють смс-повідомлення з нагадуванням про запис. Варто зауважити, що сфера безкоштовної профілактики та лікування зубів в Польщі дуже обмежена. Тож, перш, ніж звертатися до стоматолога, у тому числі, до українських стоматологів у Польщі, варто знати, які саме стоматологічні послуги можна отримати сьогодні за програмою NFZ?

Які безкоштовні стоматологічні послуги можна отримати за програмою NFZ у Польщі?

На сьогодні перелік загальних стоматологічних послуг, які надаються в Польщі безплатно на умовах державного медичного страхування NFZ, налічує понад 60 позицій.

Загальні стоматологічні послуги та лікування за рахунок NFZ

За рахунок коштів Narodowy Fundusz Zdrowia (без додаткової оплати з боку пацієнта) ви можете отримати такі загальні та найзатребуваніші стоматологічні послуги:

• загальний стоматологічний огляд та інструктаж з гігієни порожнини рота (один раз на рік), а також профілактичний огляд (тричі на рік);

• консультація спеціаліста (огляд з наданням короткого письмового висновку та діагностичних і лікувальних показань для лікуючого лікаря);

• обстеження життєздатності зубів та рентгенодіагностика (до двох рентгенограм на рік);

• анестезія (місцева поверхнева, внутрішньоротова місцева, внутрішньоротова регіонарна);

• лікування поверхневого карієсу (кожний зуб), оголеної і травмованої пульпи зуба, лікувальна пов’язка в постійному зубі;

• повне препарування та реставрація порожнини зуба, трепанація мертвого зуба з перев’язкою порожнини;

• екстирпація пульпи (лікування кореневих каналів за допомогою мікроскопа за винятком премолярів та молярів);

• пломбування, у тому числі тимчасове, кореневих каналів у всіх зубних рядах (старше 18 років за винятком премолярів і молярів).

Білі пломби за NFZ

Із жовтня 2022 року Національна служба здоров’я Польщі запровадила повну відмову від чорних (амальгамних) пломб та фінансування безплатних білих пломб для всіх бажаючих, хто лікує зуби за програмою державного медичного страхування. До цього чорні пломби вже багато років не використовувалися для дітей та підлітків – їм на всі зуби ставляться пломби з швидкосохнучого композитного матеріалу світлового способу затвердіння. Не ставилися амальгамні пломби також вагітним, породіллю й іншим дорослим пацієнтам у випадках, коли це стосувалося пломбування зубів, які знаходяться «на виду» (від «трійки» до «трійки» зверху і знизу). Дорослим для пломбування передніх зубів використовувався композитний матеріал хімічного затвердіння. Тим не менш, пломбування інших зубів у дорослих пацієнтів в рамках NFZ проводилося саме амальгамними пломбами.

Варто нагадати, що, окрім не дуже привабливого зовнішнього вигляду, амальгамні пломби неодноразово критикувалися фахівцями за їхню небезпеку для людського організму та усього довкілля, адже вони містять у собі ртуть.

Парадонтологічні процедури за рахунок NFZ

До переліку процедур, які доступні у тому числі й для українців у стоматології за програмою державного медичного страхування NFZ, входить і загальне парадонтологічне обслуговування, у тому числі:

• видалення зубних відкладень у всьому зубному ряду (раз на рік);

• промивання ясенної кишені, аплікація лікарського засобу, лікування уражень слизової оболонки порожнини рота;

• звичайний (закритий) кюретаж в межах 1/4 зубного ряду;

• іммобілізація зубів дротяними лігатурами;

Хірургічні стоматологічні процедури на умовах NFZ

Державне медичне страхування NFZ дозволяє за потреби також скористатися допомогою хірурга-стоматолога. При цьому пацієнт може розраховувати на такі безплатні процедури:

• видалення зуба, в тому числі хірургічне (шляхом внутрішньоротового довбання за допомогою борів та важелів);

• накладення хірургічної пов’язки;

• розтин поверхневого, підслизового або підшкірного лежачого абсцесу, включаючи дренування та перев’язку;

• вправлення вивиху нижньої щелепи, тимчасова фіксація перелому верхньої або нижньої щелепи.

Доступні за NFZ процедури з протезування відсутніх зубів

Присутні в переліку гарантованих NFZ стоматологічних послуг і процедури, повязані з відновленням відсутніх зубів, у тому числі:

• відновлення відсутніх зубів частковим знімним пластинковим протезом (один раз на 5 років);

• відновлення беззубих верхньої та нижньої щелеп повним знімним акріловим протезом (зняття функціонального відбитка на індивідуальну ложку − 1 раз на 5 років);

• відновлення функції або ремонт знімного протеза за зліпком (1 раз на 2 роки);

• повне облицювання одного непрямого знімного протезу, включаючи формування обідка (1 раз на 2 роки).

Послуги NFZ дитячої стоматології

У програмі NFZ передбачена й дитяча стоматологія, починаючи від адаптаційного візиту для дітей раннього віку й до повноцінного стоматологічного обслуговування та лікування, до якого входять:

• профілактичний захист фісур герметиком (один раз до 8 років, і один раз до 14 років);

• лакування зубів на 1/4 дуги (раз на квартал на кожну 1/4 дуги);

• лікувальна пов’язка в молочному зубі;

• внутрішньовенна ампутація пульпи, екстирпація девітальної пульпи зуба, ампутація девітальної пульпи молочного зуба;

• пломбування та препарування порожнини в коронці молочного зуба;

• косметичне покриття недорозвиненої емалі;

• ендодонтичне лікування з пломбуванням кореневих каналів;

• рентгенодіагностика (до 5 внутрішньоротових рентгенограм на рік, а пантомографічна рентгенограма з описом – 1 раз на 3 роки).

Крім того, дітям та підліткам віком до 18 років забезпечується стоматологічний огляд та диспансеризація після травми зуба – послуга надається до трьох разів протягом перших 6 місяців після травми із занесенням опису в медичну карту.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...