Перейти до публікації

Навіщо українці мають ставити дітей на консульський облік в Польщі


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Навіщо ставити дитину на консульський облік у Польщі?

Одним із основних завдань дипломатичних установ України за кордоном є захищати та забезпечувати права, інтереси й безпеку своїх громадян. Саме для цього й існує постановка на консульський облік у Польщі. Процедура являє собою реєстрацію в консульській структурі іноземця, який тимчасово (або постійно) проживає на території Республіки Польща. Особливої важливості це набуває, коли йдеться про таку вразливу та обмежену у власних правових (і не тільки) можливостях категорію громадян, як діти. Тож державі Україні важливо знати, де знаходяться неповнолітні українці, які вимушено залишили територію батьківщини через російську збройну агресію. Адже це дозволяє тримати під контролем ситуацію та надає можливість на державному рівні:

- скоординувати надання допомоги дітям, а також дорослим, із якими неповнолітні перебувають за кордоном;

- вести облік дітей, які легально перебувають за межами України, та запобігти незаконному усиновленню неповнолітніх українців і переданню їх на виховання іноземцям;

- забезпечити контроль за поверненням кожної дитини в Україну після стабілізації ситуації.

Будь-яка дитина-громадянин України може бути поставлена на консульський облік у Польщі за бажанням батьків, але деякі категорії неповнолітніх українців підлягають обов’язковому взяттю на тимчасовий консульський облік.

Коли обов’язково ставити дитину на консульський облік у Польщі?

Згідно з Постановою Кабінету міністрів від 25 березня 2022 року, обов’язково на консульський облік у Польщі мають бути поставлені такі неповнолітні громадяни України:

- діти, які виїхали за кордон в супроводі одного з батьків без наявності офіційно оформленої згоди другого з батьків або в супроводі інших родичів (баби, діда, сестри, брата, мачухи або вітчима), уповноважених лише одним із батьків дитини;

- діти, які до виїзду за межі України цілодобово проживали в будь-якому закладі для дітей, незалежно від того, чи мають вони статус дитини-сироти або дитини, яка позбавлена батьківського піклування;

- діти, влаштовані до сімей патронатних вихователів, а також передані під опіку чи піклування, влаштовані в прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу.

Консульський облік стосується дітей віком до 16 років, які виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року. Їх ставитимуть на облік терміном на 1 рік від дати подачі заяви.

Як швидко потрібно поставити дитину на консульський облік у Польщі?

Згідно з законодавством, дорослий, котрий супроводжує дитину, яка належить до якоїсь із цих категорій, протягом одного робочого дня з моменту прибуття до остаточного пункту призначення в Польщі має звернутися до найближчого посольства (консульства) та повідомити про своє прибуття. Зробити це можливо за допомогою засобів електронного зв’язку, указавши основні дані дитини, яку перевезено з України (П.І.Б., дату народження, заклад, у якому перебувала дитина, адресу її проживання за кордоном) та супроводжуючої особи (основні дані про неї, статус щодо дитини та контакти). Після цього за першої можливості треба подати документи, необхідні для взяття дитини на тимчасовий консульський облік.

Як поставити дитину на консульський облік у Польщі?

Для того, щоб поставити дитину-громадянина України на консульський облік у Польщі, дорослий, який супроводжує дитину, має знайти посольство чи консульство України на території консульського округу актуального проживання неповнолітнього, записатися на прийом та підготувати необхідний пакет документів:

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон, виданий на ім’я дитини, паспорт громадянина України, виданий на ім’я дитини або інший документ, за яким неповнолітнім було здійснено перетин кордону;

- свідоцтво про народження дитини або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини;

- документ, виданий компетентними органами іноземної держави (Польщі), який підтверджує перебування та адресу місця проживання дитини на території цієї держави (за наявностi);

- оригінал закордонного або внутрішнього українського паспорта супроводжуючого дитину дорослого (це має бути документ, за яким було здійснено перетин кордону);

- фотокартку із зображенням обличчя дитини (розмір 35х45 мм, зображення обличчя має займати 70-80% загальної площі фото, фон має бути білим або свіло-сірим).

Якщо заяву щодо постановки дитини на консульський облік подає не один із батьків, також необхідно за наявності надати документи, що підтверджують родинний зв’язок або повноваження дорослої особи на супровід і представництво інтересів неповнолітнього під час перебування за кордоном.

Із кінця квітня 2022 року існує можливість поставити дітей із України в Польщі на консульський облік онлайн. Онлайн-реєстрація неповнолітніх громадян України здійснюється за допомогою спеціального веб-сервісу. Для того, щоб скористатися цією платформою, потрібно підготувати електронні копії усіх вище вказаних документів та електронну паспортну фотографію дитини. За результатами розгляду справи та ухвалення відповідного рішення консульською відповідальною особою заявнику буде надіслано довідку з повідомленням про прийняття на облік дитини.

Що робити, коли змінюється адреса проживання дитини в Польщі?

Якщо після реєстрації дитини в консульстві в Польщі пізніше місце її фактичного перебування змінюється, супроводжуючий дорослий зобов’язаний повідомити про це дипломатичну установу, у якій дитина перебуває на обліку. І, якщо нова адреса неповнолітнього належить до консульського округу іншої дипломатичної установи України, супроводжуюча особа має знову звернутися до цього посольства чи консульства для постановки дитини на тимчасовий консульський облік за новою адресою. Адже консульський облік громадян ведеться закордонними дипломатичними установами України, відповідно до розподілу консульських округів. Тож у випадку, якщо заплановано повернення дитини до України, виїзд до третьої країни або просто зміна місця перебування в Польщі, необхідно оперативно проінформувати про це консульство України, написавши лист на відповідну електронну адресу:

Консульського відділу посольства України у Варшаві;

Генконсульства України у Любліні;

Генконсульства України в Кракові;

Генконсульства України у Вроцлаві;

Консульства України в Гданську.

За інформацією https://www.ukrainianinpoland.pl/uk/why-you-need-to-register-your-child-with-the-consular-authorities-in-poland-uk/

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...