Перейти до публікації

Що робити, якщо ви загубили статус UKR у Польщі


Mykola_

Рекомендовані повідомлення

Позбавлення статусу UKR біженців у Польщі: як його відновити й що варто знати. Біженці з України отримують в Польщі номери PESEL зі статусом UKR, що дає їм право на тимчасовий захист, легальне перебування та доступ до ринку праці й соціальних допомог. Однак зараз втратити цей статус можна не тільки виїхавши з країни на довше ніж 30 днів.

Як пoвідoмляє Yavp.pl, відповідно до спецзакону про допомогу громадянам України через війну на її території, втратити статус UKR можуть біженці, які покинули територію Польщі більше, ніж на 30 днів. Однак останнім часом на практиці такий статус зникає і в людей, які перебували за межами Польщі значно менше, і навіть у тих, хто взагалі нікуди не виїжджав. Що потрібно знати в цьому випадку та як діяти, аби статус UKR відновили?

1) Найчастішою підставою для скасування статусу UKR (PESEL) є стаття 11 пункт 2 спецзакону про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на її території, якщо особа виїжджає з Польщі на термін понад 30 днів. Майже всі інші підстави для скасування такого статусу є неправомірними!!!

2) Якщо позбавлення такого статусу все ж помилково мало місце, рекомендуємо вам у першу чергу звертатися до місцевих адміністрацій (Urząd miasta/Urząd gminy), які займаються наданням PESEL (фактично туди, де ви його й отримували) з проханням про його відновлення. На місці, ймовірно, вам доведеться написати пояснювальну записку, вказавши дати виїзду з країни та повернення назад.

3) При кожному перетині польсько-українського кордону на підставі електронного документу в мобільному додатку Дія пл просіть прикордонників ставити також штампи в ваш закордонний паспорт. Так буде легше довести, що ви перебували за межами Польщі менше 30 днів.

Посольство України в Польщі нещодавно опублікувало рекомендацію, де пропонує українцям у разі, якщо їм помилково відібрали статус UKR й відмовляються повертати його в ужендах міст чи гмін (або там відправляють до прикордонної служби), звертатися до регіональних управлінь у справах іноземців (Urząd Wojewódzki, Wydział Spraw Cudzoziemców) за місцем проживання. Відверто кажучи, ми не знаємо, чи такий механізм працює, оскільки уженди воєвудські не мають відношення до надання PESEL, тому максимум, що там можуть зробити, це вислухати вас і порадити, куди ще звернутися.

При кожному поверненні до Польщі після відсутності тут протягом певного часу ви можете самостійно перевірити, чи часом не втратили статус UKR. Зробити це можна легко, в режимі онлайн і за кілька кліків.Детальніше, за посиланням нижче:

Як перевірити статус UKR для українців у Польщі. Інструкція тут

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...