Перейти до публікації

Правила проживання у Польщі з домашніми тваринами


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Якщо ви плануєте завести в Польщі кота чи собаку або вже маєте домашнього улюбленця, пропонуємо дізнатися правила утримання домашніх тварин у Польщі. 

Як вирішується в Польщі проблема бездомних тварин

Поляки дуже відповідально ставляться до тварин. Навіть поверхневого погляду достатньо для того, аби побачити, що в Польщі майже немає проблеми бродячих собак чи бездомних котів. І справа не тільки в тому, що рішення щодо заведення домашньої тварини зазвичай приймається громадянами Польщі дуже виважено (цьому сприяє як загальне виховання суспільства, так і законодавство). Значну роль у вирішенні питання опіки над бездомними тваринами відіграють багаточисленні благодійні фонди та волонтерські організації, які створюють притулки та проводять багаточисленні благодійні акції для того, аби допомогти «братам меншим».

Притулки для бездомних собак та котів функціонують у всіх гмінах та в багатьох містах Польщі. І саме туди нових мешканців привозить спеціальна поліція, що опікується тваринами. Вони можуть бути знайдені на вулиці або потрапити до притулку після смерті своїх господарів. Буває також, що до притулку тварин приносять люди, які на той момент не мають умов для їхнього утримання. Адже домашні тварини в Польщі захищені від недбалого догляду господарів на законодавчому рівні.

Згідно з 9 статтею Закону про захист тварин, власник тварини несе за неї всю повноту відповідальності й має обов’язок дбати про неї, забезпечивши належні умови існування. І, якщо ви, наприклад, десь покинули свого пса, можете отримати не лише штраф, а й до року ув’язнення. Важливо, що, на відміну від британського та американського законодавства, польські закони не дозволяють усипляти бездомних тварин. І всі зусилля спрямовуються саме на те, щоби знайти для чотирилапого нову домівку. Для тих, хто не має змоги забрати додому собаку чи кота, існують різні форми «віртуальної адопції», коли бажаючим надається можливість дистанційно взяти опіку над якоюсь твариною та сплачувати за її їжу, щеплення, іграшки тощо.

Правила утримання домашніх тварин у Польщі

Загальні вимоги до утримання домашніх тварин у Польщі

Особа, яка заводить вдома тварину, має зобов’язання забезпечити їй:

• приміщення, яке надасть тварині можливість легко рухатися та змінювати положення тіла, а також захищатиме від холоду, спеки та опадів;

• повноцінне харчування – корм та постійний доступ до води;

• соціалізацію – для того, аби тварина розвивалася та не була агресивною, людина має приділяти їй увагу, тож у Польщі забороняється тримати домашніх тварин прив’язаними більше 12 годин на добу, і довжина ціпка має бути не меншою за 3 метри.

Утримання домашньої тварини в темному та закритому приміщенні, куди не досягають сонячні промені, де холодно або спекотно, рівно як і відмова тварині в їжі чи вигулі, вважається знущанням та веде до юридичної відповідальності. При цьому власники домашніх тварин зобов’язані стежити за тим, щоб вони якомога менше заважали оточуючим і не порушували тишу і спокій у домі.

Власники плазунів, земноводних, птахів, членистоногих, у тому числі павукоподібних і комах, та інших екзотичних тварин, які утримуються в житлових приміщеннях, зобов’язані убезпечити цих тварин від втечі. При цьому екзотичні тварини допускаються в місцях загального користування тільки на прив’язі або в клітці.

Щеплення домашніх тварин у Польщі

Власники собак та котів мають потурбуватися про здоров’я своїх домашніх улюбленців, зробивши їм відповідні щеплення. Відповідно до Закону про охорону здоров’я та боротьбу з інфекційними хворобами тварин, у Польщі собакам та котам робляться обов’язкові профілактичні щеплення від сказу. Перша така вакцинація робиться тваринам протягом 30 днів після того, як вони досягли тримісячного віку.  У подальшому кожне наступне щеплення необхідно робити кожні 12 місяців. У разі потреби, ви завжди можете скористатися безплатними ветеринарними онлайн-консультаціями для українців та їхніх улюбленців.

Інформація про щеплення від сказу у Польщі фіксується в спеціальному реєстрі, а також у ветеринарному паспорті тварини.

Якщо ветеринарного паспорту з якихось причин немає, власник може отримати відповідну довідку про щеплення.

Вакцинація домашніх тварин від сказу проводиться лікарями ветеринарної медицини у державних та приватних ветеринарних клініках. Процедуру в Польщі можна зробити як платно, так і безкоштовно – у багатьох ветклініках періодично проводять спеціальні благодійні програми, пропонуючи безплатне щеплення домашніх улюбленців для тих, хто не в змозі оплатити процедуру. Крім того, подібні програми реалізуються й на рівні воєводств та гмін. Також деякі польські клініки пропонують ветеринарне обслуговування вивезеним із України домашнім тваринам безплатно.

Правила вигулу домашніх тварин у Польщі

При тому, що вигул домашніх тварин, передусім собак, є невід’ємною частиною догляду за домашнім улюбленцем, у Польщі існують певні правила та обмеження, яких потрібно дотримуватися, виводячи на прогулянку свого чотирилапого друга. Перше й головне правило – у громадських місцях собака завжди має залишатися під наглядом господаря та на повідку, незалежно від ступеню її спокійності чи агресивності. А під час перевезення собаки громадським транспортом, окрім повідка, на ній має бути ще й намордник.

При цьому варто мати на увазі, що власники собак, які мешкають у багатоквартирних будинках, можуть безперешкодно вигулювати своїх улюбленців на повідку по усій загальнодоступній прибудинковій території, включаючи газони. Жодна табличка з попередженням про штраф, яку часто самостійно встановлюють місцеві мешканці, не є правомірною та не загрожує жодними юридичними наслідками. У той самий час, власники домашніх тварин зобов’язані стежити за тим, щоб улюбленці не забруднювали місця загального користування. Тож, вигулюючи чотирилапого друга, господар має одразу прибрати його екскременти.

Податок для власників собак у Польщі

Із січня 2022 року в Польщі запроваджено спеціальний податок для власників собак. Він може становити до 135 злотих на рік. Тим не менш, рішення щодо реалізації цього податку вирішується на рівні окремої гміни. Тож саме там потрібно дізнаватися, чи передбачений податок за собаку у вашому окрузі.

Варто зазначити, що на сьогодні більшість округів не запровадили цей податок, хоча, він діє, наприклад, у Кракові, Щецині, Сопоті, Руда Шльонска та Влоцлавку. Але навіть у тих гмінах, де це нововведення почало діяти, сума податку значно зменшена, порівняно з запропонованою. Зверніть увагу, що, незалежно від рішення гміни, від сплати «собачого» податку звільняються такі категорії осіб:

• особи з інвалідністю, для яких собака служить помічником;

• люди від 65 років, у яких проживає не більше одного пса;

• самотні літні особи, які самотужки ведуть домашнє господарство.

Штрафи для власників домашніх тварин

Власник домашньої тварини, який утримує її в неналежних умовах, може бути оштрафований на суму до 1000 злотих, а у деяких випадках – й притягнутий до кримінальної відповідальності. Штраф до 1000 злотих або обмеження волі можна отримати й за ображання або залякування тварини, а також за свідоме натравлювання собаки на людину. Власники собак можуть бути оштрафовані й за не дотримування інших правил. Наприклад, штраф до 500 злотих загрожує у випадках, якщо:

• домашня тварина не має обов’язкового щеплення;

• ви відпустили собаку з повідка в громадському місці (і навіть у лісі, виняток – мисливські собаки на полюванні), навіть якщо вона ні на кого не напала і надзвичайно вихована;

• ви не прибрали за своїм улюбленцем на вулиці, коли він сходив у туалет.

Крім того, потрібно пам’ятати, що за будь-яку шкоду чи збитки, які може заподіяти ваш чотирилапий друг, відповідати та сплачувати саме вам.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...