Перейти до публікації

Чи можна залишати неповнолітню дитину без нагляду батьків у Польщі


Sofia_Petrenko

Рекомендовані повідомлення

Як та коли можна залишити дитину саму в Польщі

За законами Польщі, особа, яка не має 18 років, не може залишатися без догляду. До досягнення цього віку дитина повинна бути під наглядом дорослого. Людина, яка хоче виїхати з Польщі на декілька днів, не може так просто залишити дитину на знайомих.

Більш того, наразі дуже часто відбуваються випадки, коли дитина приїжджає на територію Польщі без супроводу батьків. Тож в таких випадках потрібно шукати рішення. І їх може бути декілька:

- Тимчасова опіка.

- Інститут опікунства.

- Нотаріальна довіреність по догляду за неповнолітнім.

Кожен з цих варіантів має як переваги, так і недоліки. Розглянемо кожен випадок окремо.

Тимчасова опіка

Цей спосіб найбільше підійте українським біженцям. Справа в тому, що велика кількість з них в’їхала до Польщі не тільки зі своїми, а ще й з чужими дітьми. Тож щоб наглянути за ними, потрібно оформлювати опікунство.

Пам’ятайте, що рішення про призначення опікунства може бути прийнято за рішенням суду. Але з погляду на ситуацію це відбувається за спрощеною процедурою. Перевагу надають близьким родичам дитини але один опікун може доглядати декількох дітей.

Для того, щоб вас призначили опікуном, вам потрібно подати заявку. До заявки прикріплюється:

- Назва суду, до якого адресоване клопотання;

- Ваші дані та дані дітей: прізвище, ім’я й по-батькові, місцезнаходження, номер телефону та адресу електронної пошти. Також вам потрібно вказати дані про батьків дитини, якщо вони відомі.

- Стать, дата і місце народження дитини;

- Вид, серія й номер документу за допомогою якого ви перетнули кордон;

- Дані кандидата на опікунство;

- Дані людини, які здійснює фізичну опіку над дітьми;

- Дані про наявність або відсутність родинних зв’язків;

- Основання на якому подається позов;

Заявку потрібно заповнювати польською мовою. Також вам потрібно обов’язково зареєструвати дитину в українському консульстві. Цей спосіб підійде тим, хто має взяти під опіку дитину, яка виїхала з України без супроводу батьків. Тож якщо вам потрібно виїхати з Польщі на декілька днів, краще його не використовувати.

Інститут опікунства

Цей спосіб також не рекомендується використовувати, якщо ви плануєте залишити Польщу на декілька днів. Цей метод використовується у тому випадку, якщо дитина не залишається під владою батьків. Це може відбутися за рішенням суду або якщо батьки дитини невідомі.

Як правило, у цьому випадку опікуном дитини призначають близького родича або особу, яка хоч якось пов’язана з дитиною. Батьки можуть передати повну опіку над дитиною за допомогою цього способу, але варто мати на увазі, що повернути опікунство буде дуже складно.

Нотаріальна довіреність по догляду за неповнолітнім

Якщо ви збираєтеся виїхатися з Польщі на декілька днів, то найкраще звернутися саме до цього способу. Цей документ може бути складно оформити, але тим не менш, це найкращий спосіб для оформлення тимчасової опіки.

В цьому випадку вам потрібно:

- Згода на надання опіки двох сторін – батьків і особи, якій надається право тимчасового опікунства;

- Документ потрібно завірити у нотаріуса.

Якщо оформити саме цю опіку (фактичну опіку), то ви не передасте свої батьківські права опікуну. Тож у момент відсутності батьків опікун не матиме права приймати рішення, які суперечать інтересам дитини або батьків. Довіреність може бути надана на певний період або бути безстроковою, якщо батьки не планують повертатися в Польщу. Довіреність оформлюється польською мовою й найкраще робити це одразу з нотаріусом, щоб уникнути помилок.

Що буде якщо не оформити тимчасове опікунство над дитиною при виїзді з Польщі

У Польщі не існує можливості залишити дитину без нагляду, зберігаючи при цьому право опікунства. Оскільки той факт, що дитина залишилася без нагляду, позбавляє вас права опікунства. Тож краще заздалегідь підготуйте потрібні документи, щоб уникнути проблем надалі.

Дитина, яка залишилася без нагляду у Польщі, може потрапити в поле уваги інституційної  системи прийомної опіки. І якщо це станеться, то батьки цієї дитини не зможуть вирішувати питання, що стосуються виховання дитини. І крім того, батьки не матимуть можливості отримувати за неї пільги. Тож краще заздалегідь потурбуватися про те, щоб ваша дитина не залишилася без опіки. Пам’ятайте, що дуже легко передати права тимчасового опікунства довіреній особі. Але повернути собі це право, якщо ваша дитина залишилася без нагляду, буде дуже складно.

Серед інших можливих наслідків – дитину можуть передати у систему патронатного виховання. Це може бутти прийомна родина або спеціальні заклади. І тут проблема в тому, що умови, в яких опинилася дитина, можуть бути кращими, ніж це було до того. Наприклад, якщо ви проживаєте у Центрі масового розміщення біженців, а вашу дитину забрала інша родина – умови проживання дитини у родині вважатимуться кращими.

Вам також доведеться доказувати свою надійність перед польським судом і соціальними службами. А цей процес тривалий і доволі неприємний. І у вашому випадку суд може бути не на вашій стороні, оскільки ви іноземець й до того ж біженець. Це може означати, що ви не можете надати дитині належні умови для проживання. Саме таку процедуру найчастіше приміняють до дітей іноземців.

За інформацією з https://www.ukrainianinpoland.pl/uk/how-to-leave-a-child-without-parental-supervision-in-poland-uk/

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...