Перейти до публікації

Куди українцям звертатися за медичною допомогою у Нідерландах


Alona

Рекомендовані повідомлення

Часто в соціальних мережах можна побачити питання на кшталт:

- Я чи моя дитина захворіла, куди звертатися за допомогою?

- Потрібні ліки, які я приймав в Україні, де їх купити?

- Хочу отримати консультацію спеціалізованого лікаря, як це зробити?

- Де отримати направлення на ту чи іншу медичну процедуру?

- Тощо.

Відповідь на всі ці питання однакова: звертайтеся до сімейного лікаря. Медична система Нідерландів побудована таким чином, що будь-які звернення за медичною допомогою йдуть через сімейного лікаря. За виключенням, звичайно, випадків, коли є безпосередня загроза життю людини. В такому випадку телефонуйте за номером 112. В усіх інших, навіть невідкладних - до сімейного лікаря. Якщо ситуація гостра, але загрози життю немає, лікар знайде можливість прийняти вас якомога швидше.

Сімейний лікар в Нідерландах виконує ті ж функції, що і сімейний лікар в Україні. Тобто первинний огляд пацієнтів. За потреби, сімейний лікар чи то лікар загальної практики направить вас до спеціалізованого лікаря. Напряму звернутися до фахівця не можна, як і записатися, скажімо, на ультразвукове дослідження.

Якщо допомога потрібна в неробочі години (ввечері чи вночі або у вихідні), звертайтеся до служби spoedpost, яка призначена як раз для таких випадків. Це щось на кшталт посту чергового лікаря. Шукайте найближчий пункт прийому за допомогою Google Maps використовуючи spoedpost або huisartsenpost як слово для пошуку.

Важливо: до того як приїхати у spoedpost, потрібно туда зателефонувати. У багатьох випадках допомога може бути надана без прибуття на місце.

Те ж саме і з ліками. Прості ліки (такі як парацетамол, сироп від кашлю чи активоване вугілля) можно купити у супермаркетах чи крамницях побутових товарів. Всі більш-менш серйозні ліки (включно з антібіотиками) продаються лише в аптеках за рецептом лікаря. Якщо ви приймали ліки в Україні і маєте продовжувати приймати їх, запишіться на прийом до сімейного лікаря та покажіть лікарю упаковку від ліків чи принаймні скажіть назву.

На нашому сайті ми детально розповідаємо про медичну систему Нідерландів, схему медичного забезпечення українців, те, де знайти та як записатися до сімейного лікаря, відповідаємо на набільш поширені питання, пов’язані з медициною, тощо: https://help-ukraine.nl/refugee/health

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Приєднуйтесь до обговорення

Ви можете опублікувати повідомлення зараз, а зареєструватися пізніше. Якщо у вас є акаунт, увійдіть в нього для написання від свого імені.

Гість
Відповісти в темі...

×   Вставлено в вигляді відформатованого тексту.   Вставити у вигляді звичайного тексту

  Дозволено не більше 75 емодзі.

×   Ваше посилання було автоматично вбудоване.   Відобразити як посилання

×   Ваш попередній контент був відновлений.   Очистити редактор

×   Ви не можете вставити зображення безпосередньо. Завантажте або вставте зображення за посиланням.

×
×
  • Створити...